Υποθερμία - Άσκηση στο κρύο

2021-02-14

huron

Μία υποκειμενική απορία που βασανίζει όλους τους ασκούμενους και αθλητές πως και αν πρέπει να αθλούνται την περίοδο του χειμώνα σε εξωτερικούς χώρους όταν οι θερμοκρασίες αγγίζουν τα όρια του ψύχους και πότε μπορούν να γίνουν βλαβερές για τον Οργανισμό και γενικότερα για την Υγεία.

Με την απώλεια θερμοκρασίας του σώματος κατά 2 βαθμούς από το όριο δηλ. των 36,5 ή 37,2 στους 35, C τότε μιλάμε για το φαινόμενο της υποθερμίας.  (ελάττωση θερμοκρασίας του σώματος)

όπως αναλύεται στο HealthyLiving.gr :

Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν την άσκηση έξω κατά τη διάρκεια του χειμώνα πρέπει να είναι προσεκτικοί για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το κρύο στους πνεύμονές τους, σύμφωνα με έναν ερευνητή του University of Alberta.

"Αν είναι μια πολύ κρύα μέρα το Φεβρουάριο, ένα τρέξιμο υψηλής έντασης ή άλλο σπορ μπορεί να επηρεάσει τη ζωή σας," δήλωσε ο Michael Kennedy, ο οποίος εξήγησε ότι οι κρύες θερμοκρασίες καθιστούν πιο δύσκολο για τους πνεύμονες να ζεστάνουν και να υγράνουν τον αέρα, γεγονός που προκαλεί ξηρότητα στην επικάλυψη των αεραγωγών οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις καταστρέφονται ανεπανόρθωτα.

"Η φλεγμονώδης ανταπόκριση μπορεί να είναι τόσο μεγάλη που οι πνεύμονες να μην ανακτήσουν ποτέ την παλιά τους υγεία", δήλωσε. "Βασικά αναδιαμορφώνονται".

Ο Kennedy είπε ότι ως επί το πλείστον εξακολουθεί να υπάρχει μια γενική αποδοχή ότι είναι καλό να κάνει κανείς σκι στους -15 ή -20 βαθμούς Κελσίου. "Αυτό δεν είναι εντάξει", είπε. "Έχουμε κάνει μια μελέτη σε σκιέρ υψηλού επιπέδου που έχουν χρόνιο βήχα και σοβαρή μειωμένη πνευμονική λειτουργία μετά τη συνταξιοδότηση".

Ο αριθμός των αθλητών που κάνουν άσκηση στο κρύο με συνέπεια το άσθμα μπορεί να υποτιμάται, κατά τον ειδικό. Πρόσφατα, η ομάδα του διαπίστωσε ότι η εργαστηριακή δοκιμασία για την πρόβλεψη του άσθματος λόγω άσκησης στον κρύο αέρα δεν είναι τόσο ακριβής όσο η πραγματική δοκιμασία των αθλητών.

Η ιδέα για την μελέτη προέκυψε από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν πριν από τις Ολυμπιακές Αγώνες του Σάλτ Λέικ Σίτι το 2002, όπου οι ερευνητές εξέτασαν περίπου 40 Αμερικανούς χειμερινούς αθλητές.

Ο Kennedy δήλωσε ότι το 40-50% όλων των Σκανδιναβών ή χειμερινών αθλητών αναφέρουν κάποιο είδος άσθματος προκαλούμενο από την άσκηση (βρογχοσυστολή) λόγω άσκησης σε κρύες καιρικές συνθήκες.

Η άσκηση στο κρύο μπορεί να βλάψει τους πνεύμονες ανεπανόρθωτα!


Πότε συμβαίνει

Η υποθερμία προκαλείται από τη χαμηλή θερμοκρασία του περιβάλλοντος, τους υγρούς και ψυχρούς ανέμους ή από την πολύωρη παραμονή στο νερό ή σε κρύα δωμάτια. Η  υποθερμία δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνει σε θερμοκρασίες παγωνιάς. Τα ηλικιωμένα άτομα, μπορεί να πάθουν υποθερμία και σε θερμοκρασίες άνω των 0 C. Η παρατεταμένη παραμονή στο ψύχος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή, επειδή μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος με ή χωρίς κρυοπαγήματα. 


Τι συμβαίνει κατά την άσκηση

Όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο Πνευμονολόγος, τ. Δ/ντής κ.Δρόσος Βενετούλης, ό,τι

Κατά την άσκηση σε χαμηλές θερμοκρασίες ως κύριο καύσιμο χρησιμοποιούνται οι υδατάνθρακες ενώ η κατανάλωση των λιπών ελαττώνεται σημαντικά σε σχέση με την άσκηση σε υψηλές θερμοκρασίες.

Αν και η προσαρμογή στο κρύο είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό υπάρχουν καταστάσεις όπως το τρέξιμο σε πολύ κρύο αέρα που το σώμα δυσκολεύεται να διατηρήσει τη θερμοκρασία του και αρχικά επηρεάζεται η απόδοση και ακολούθως εκδηλώνονται διαταραχές από τα διάφορα όργανα όπως βρογχόσπασμος, κρυοπαγήματα στα άκρα, κ.ά. 

Η κόπωση η έλλειψη ύπνου, το αναπόφευκτο ενεργειακό έλλειμμα της πολύωρης άσκησης συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση της παραγωγής θερμότητας μέσω της κίνησης και της ικανότητας θερμορύθμισης. Αυτό συνεπάγεται τη μείωση της θερμοκρασίας του πυρήνα (σπλάχνα), του μεταβολισμού και της απόδοσης.

Ta συμπτώματα της υποθερμίας

  1. Rίγος
  2. Δυσκολίες ομιλίας 
  3. Κόπωση
  4. Αργές αναπνοές
  5. Χλωμό δέρμα
  6. Τάσεις  λιποθυμίας
  7. Αδιευκρίνιστες κινήσεις
  8. Ακανόνιστος καρδιακός παλμός
  9. Κρυοπαγήματα.


Η υπερκόπωση και η κακή διατροφή ! 

Η άσκηση στο κρύο όπως υποστηρίζουν παράφρονες χωρίς ιατρική εξέταση που το προτείνουν ανεπιφύλακτα μέσα από site και blog σε ανίδεους ασκούμενους  μπορεί να προβεί σε μοιραίο λάθος για πολλούς αδαείς και μη γνώστες που θα επιχειρήσουν να δοκιμάσουν με κίνδυνο την σωματική τους υγεία το τι μπορεί να προκαλέσει μια παρατεταμένη έκθεση σε ψυχρό περιβάλλον εκτός το ό,τι ο κρύος αέρας που εισέρχεται στους πνεύμονες καθώς και η απώλεια θερμότητας από το κεφάλι όταν τα αυτιά η μύτη και το στόμα που είναι μη προστατευμένα, θα οδηγήσουν σε μια πτώση της θερμοκρασίας του σώματος με αστάθεια και καρδιακή αρρυθμία. Η απότομη μεταβολή σε κρύο ή ζέστη τα κρύα ρεύματα και τα υγρά ρούχα από την εφίδρωση είναι οι καλύτεροι παράγοντες για να δημιουργηθεί μια ύπουλη φλεγμονή στο σώμα από κρυολογήματα τα οποία ίσως δεν κάνουν εμφανή τα σημάδια τους από την πρώτη στιγμή.

Ποιος δίδαξε ή σε ποιο εγχειρίδιο επιβίωσης γράφει ότι η άσκηση σε εξωτερικό περιβάλλον μας κάνει ανθεκτικούς ή συμβάλει στην απώλεια σωματικού βάρους...; Θα αστειεύονται οι κύριοι που το προτείνουν διότι έχουμε πολλά παραδείγματα από άτομα που εργάζονταν σε χώρους με χαμηλές θερμοκρασίες (ψυγεία, αποθήκες τροφίμων) και σε συγκεκριμένη χρονική διάρκεια εμφάνισαν πολλαπλές παθήσεις πόσο μάλλον όταν αθλείται κάποιος συστηματικά στο ψύχος.

Διευκρινίζω άλλωστε πως υπάρχουν εξαιρέσεις αθλητών και ατόμων που εξασκούνται και εξειδικεύονται σε μεθόδους επιβίωσης όπως οι navy seals commandos μισθοφόροι και όλα τα εξωτερικά χειμερινά αθλήματα. (Ενίοτε με την ανάλογη ενδυμασία και προστασία)

Άθληση με προστασία υγείας μπορούμε να συνεχίσουμε κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά οπωσδήποτε σε κλειστούς χώρους με την φυσιολογική θερμοκρασία περιβάλλοντος όταν αυτή δεν θα επηρεάσει αρνητικά την σωματική λειτουργία για την ανάπτυξη των μυών και της φυσικής κατάστασης.

Mε βάση την μακρόχρονη εμπειρία στον χώρο εχω δει αθλητές να υπερβάλλουν σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε να είναι αναπόφευκτη η καταπληξία.

Αποφεύγετε όσο μπορείτε την γυμναστική σε κρύο περιβάλλον !

Kωνσταντίνος Χουρίδης

Author/Poet/Instructor (Pro Box Kick Boxing) /Programmierer/Kryptograph © 2021 Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μου. Όλα τα εμπορικά σήματα και τα πνευματικά δικαιώματα στις παραπάνω μικρογραφίες αποτελούν ιδιοκτησία των αντίστοιχων κατόχων τους. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή ή δημοσίευση σε οποιαδήποτε μορφή καθώς και κάθε χρήση των κειμένων σε οποιαδήποτε άλλο μέσο για εμπορικούς σκοπούς χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη και κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.


 Πηγή :

Αθλητικοί τραυματισμοί και κρύο: Αντιμετώπιση 

www.iatronet.gr > askisi > gymnastiki-askisi

https://www.iatropedia.gr/ygeia/ypothermia

https://www.medlook.net/

https://www.healthyliving.gr/

 https://www.fosonline.gr/stiles/running/article/96008/askisi-sto-kryo-v-symptomata-kai-kindynoi-ypothermias

Δρόσος Βενετούλης

Πνευμονολόγος, τ. Δ/ντής ΜΕΘ Τζανείου Γενικού Νοσοκομείου Πειραιά.

© 2018-2025 A.S.C. HURON Stavrou Georgiou 4, 601 32, Katerini Copyright © 2025 ΗuronΒoxing Fitness Club ltd. All rights reserved. Το σύνολο του περιεχομένου Huronboxing αποτελούν ιδιοκτησία και διατίθενται στους επισκέπτες του κόμβου αυστηρά για προσωπική χρήση.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε