Η Ιστορία και ο οίκος Τημενιδών 

Η Ιστορία και ο οίκος Τημενιδών

Καταγωγή

Οι Αργείοι ήταν λαός δωρικής καταγωγής. Κατέλαβαν την ισχυρή Μυκηναϊκή πόλη του Άργους γύρω στο 1.100 π.Χ. και στην συνέχεια εξαπλώθηκαν στις γύρω περιοχές εκτοπίζοντας τους προγενέστερους κατοίκους της περιοχής, Αχαιούς, Ίωνες και Δρύοπες. Το Άργος μαζί με την Σπάρτη, την Κόρινθο, τα Μέγαρα και την Μεσσήνη ήταν από τα ισχυρά δωρικά κέντρα της νότιας Ελλάδας.

Ιστορία

Τα ερείπια του ναού της Ήρας στο Άργος

Το Άργος κατοικήθηκε σε πολύ πρώιμη περίοδο από προελληνικούς πληθυσμούς τους οποίους οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς αποκαλούσαν Πελασγούς. Σύμφωνα με την μυθολογία πρώτος βασιλιάς του Άργους ήταν ο Ίναχος τον οποίο διαδέχτηκε ο μυθικός βασιλιάς Φορωνέας. Ο μύθος του Δαναού φανερώνει πως κατά την πρώιμη Μυκηναϊκή περίοδο περίπου το 1.500 με 1.600 π.Χ στο Άργος πήρε την εξουσία ένας καινούργιος λαός που προερχόταν σύμφωνα με τον Ηρόδοτο από την Αίγυπτο και την Φοινίκη[1] ενώ σύμφωνα με άλλη άποψη οι νέοι κάτοικοι ήταν Αχαιοί. Το Άργος μετεξελίχθηκε σε ισχυρό κέντρο της Μυκηναϊκής περιόδου. Γύρω στο 1.300 π.Χ. ο βασιλιάς του Άργους Άδραστος μαζί με άλλους έξι βασιλιάδες πόλεων εκστράτευσε κατά της Θήβας, γεγονός που περιγράφεται από την τραγωδία του Αισχύλου Επτά επί Θήβας [2]. Ο Όμηρος στον κατάλογο των Νεών αναφέρει συμμετοχή του Άργους στον Τρωικό πόλεμο με Βασιλιά τον Διομήδη. Από τον Όμηρο φαίνεται πως το Άργος εξουσίαζε τότε όλη σχεδόν την σημερινή Αργολίδα[3].

Κάθοδος των Δωριέων και Γεωμετρική περίοδος

Με την κάθοδο των Δωριέων γύρω στο 1.100 π.Χ. το Άργος γίνεται από τις πρώτες πόλεις της Πελοποννήσου που περνούν στην εξουσία των Δωριέων. Με κέντρο το Άργος οι Δωριείς εξαπλώνονται σταδιακά στην γύρω περιοχή και καταστρέφουν τα παλαιότερα Μυκηναϊκά κέντρα. Οι Δωριείς του Άργους καταλαμβάνουν μία μεγάλη περιοχή από την Κυνουρία μέχρι την Αίγινα, ενώ με αφετηρία την Αργολίδα αποικίζουν την Ρόδο, ιδρύοντας την Λίνδο και τις νότιες Κυκλάδες. Πρώτος βασιλιάς του Άργους μετά την κάθοδο των Δωριέων αναφέρεται ο Τήμενος ή Τέμενος, ο οποίος ίδρυσε τη δυναστεία των Τημενιδών. Με τους Δωριείς φαίνεται να ξεκίνησε στο Άργος και η λατρεία της Ήρας. Από εκείνη την περίοδο Αργείοι αποκαλούνταν πλέον οι Δωριείς κάτοικοι του Άργους.

Στο τέλος του 11ου αιώνα π.Χ. ο βασιλιάς της Σπάρτης Εχέστρατος εισβάλλει με τις δυνάμεις του στην περιοχή της Κυνουρίας με το πρόσχημα της τιμωρίας των ληστών, που με ορμητήριο τη περιοχή, προξενούσαν καταστροφές στους Αργείους συγγενείς του. Βέβαια οι Κυνουριείς αντιστάθηκαν, αλλά στο τέλος επικράτησε η Σπάρτη. Οι Αργείοι δεν έπαψαν όμως να θεωρούν την Κυνουρία Αργολική γη και γι'αυτο έκαναν τα πάντα για να την ανακτήσουν. Λίγα χρόνια μετά την επιδρομή των Σπαρτιατών, το Άργος και η Σπάρτη συγκρούστηκαν γι'αυτήν την περιοχή, αλλά η μάχη δεν έβγαλε νικητή. Από αυτό το γεγονός όμως ξεκινάει το μεγάλο μίσος ανάμεσα στη Σπάρτη και το Άργος.


Αιγές

Ο εντυπωσιακός αρχαιολογικός χώρος των Αιγών, της πρώτης πρωτεύουσας του αρχαίου Μακεδονικού κράτους βρίσκεται στις υπώρειες των Πιερίων και απέχει από τη Βέροια περίπου δεκατρία χιλιόμετρα. Το όνομά της πόλης προέρχεται από τη λέξη «αἴξ» που σημαίνει κατσίκα και το «Αιγές» στην κυριολεξία σημαίνει «πόλη των κατσικιών». Το όνομα προήλθε από χρησμό που έλαβε ο βασιλιάς Περδίκκας ο Α' από την Πυθία, η οποία τον συμβούλευσε να χτίσει την πρωτεύουσά του εκεί όπου θα τον οδηγούσαν τα κατσίκια. Αργότερα, τον 5ο π.Χ. αιώνα η πρωτεύουσα των Μακεδόνων μεταφέρθηκε στην Πέλλα. Εκτός από τους περίφημους βασιλικούς τάφους του Φιλίππου Β' και του Αλεξάνδρου Δ' (γιού του Μέγα Αλεξάνδρου και της Ρωξάνης), στις Αιγές ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το αρχαίο θέατρο και τα εντυπωσιακά Ανάκτορα, το ιερό της Εύκλειας, καθώς και την Ακρόπολη της αρχαίας πόλης

Οι Αργεάδες Μακεδόνες, απόγονοι του Αργέα γιου του Μακεδόνα που ήταν γιος του Δία και της Θυίας. Κατάγονταν από τους Τημενίδες του Άργους και τον γενάρχη τους τον Ηρακλή,γιο του Δία, βασιλιά των Ολυμπίων. Οι Τημενίδες αποτελούσαν κλάδο των Ηρακλειδών γένος στο οποίο ανήκαν και οι βασιλιάδες των Λακεδαιμονίων. Έτσι ερμηνεύεται η στενή σχέση των Μακεδόνων και Πελοποννησίων.

Στην 1η και 2η φώτο η μορφή του Ηρακλή με τη λεοντή. Αρχαιολογικό Μουσείο απ' τον μακεδονικό τύμβο της Βεργίνας.

Η Δυναστεία των Αργεαδών (Αρχαία Μακεδονικά ) ήταν αρχαίος ελληνικός βασιλικός οίκος. Ήταν η επικρατούσα δυναστεία της Μακεδονίας περίπου από το 700 έως το 310 π.Χ.. Η παράδοσή τους, όπως περιγράφεται σε αρχαιοελληνική ιστοριογραφία, προέρχεται από το Άργος, (παίρνοντας έτσι το όνομα «Αργεάδες»).[1][2] Αρχικά οι άρχοντες της ομώνυμης φυλής,[3] στην εποχή του Φιλίππου του Β' είχαν αυξήσει την επιρροή τους, με αποτέλεσμα να συμπεριλάβουν στην διοίκηση της Μακεδονίας όλες τις βόρειες περιοχές της Μακεδονίας. Τα πιο εξέχοντα μέλη του οίκου ήταν ο Φίλιππος Β' της Μακεδονίας και ο Αλέξανδρος ο Μέγας, υπό την αρχηγία των οποίων το Βασίλειο της Μακεδονίας άρχισε να κατακτά έδαφος στην νότια Ελλάδα, νίκησε την Αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών και επεκτάθηκε έως την Αίγυπτο και την Ινδία.

Η διαδρομή των Αργεαδών από το Άργος, Πελοπόννησο, στην Μακεδονία.

Οι Αργεάδες ισχυρίζονταν πως κατάγονταν από τους Τημενίδες του Άργους, στην Πελοπόννησο, θρυλικός πρόγονος των οποίων ήταν ο Τήμενος, ο τρισέγγονος του Ηρακλή. Στις ανασκαφές του Παλατιού στην Βεργίνα ο Μανόλης Ανδρόνικος ανακάλυψε στην αίθουσα του «θόλου» (σύμφωνα με ορισμένους λόγιους η αίθουσα του «θόλου» είναι η αίθουσα του θρόνου) μια επιγραφή που σχετίζεται με αυτήν την άποψη.[4]Αυτό επιβεβαιώνεται από τον Ηρόδοτο, στις Ηροδότου Ιστορίες, όπου αναφέρει ότι τρία αδέρφια από τη καταγωγή του Τημένου, ο Γαυάνης, ο Αέροπος και ο Περδίκκας, έφυγαν από το Άργος για να πάνε στους Ιλλυρίους και μετέπειτα στην Άνω Μακεδονία, όπου εκεί υπηρέτησαν τον βασιλιά. Ο βασιλιάς τους ζήτησε να φύγουν από τη χώρα του, πιστεύοντας σε έναν οιωνό που έλεγε ότι κάτι εξαιρετικό θα συμβεί στον Περδίκκα. Τα παιδιά πήγαν σε ένα άλλο μέρος της Μακεδονίας, κοντά στον κήπο του Μίδα, πάνω από τον οποίο στέκεται το όρος Βέρμιο. Εκεί εγκαταστάθηκαν και σταδιακά δημιούργησαν το δικό τους βασίλειο.[5] Ο Ηρόδοτος αναφέρει επίσης το γεγονός της συμμετοχής του Αλεξάνδρου του Α' στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 504 π.Χ. ή το 500 π.Χ. όπου υπήρξαν ενστάσεις για τη συμμετοχή του Μακεδόνα βασιλιά από τους παρευρισκόμενους λόγω αμφισβήτησης της καταγωγής του. Παρ' όλα αυτά οι Ελλανοδίκες αφού εξέτασαν την καταγωγή του από τους Αργεάδες επικύρωσαν ότι στην πραγματικότητα οι Μακεδόνες είναι Έλληνες και του επέτρεψαν να διαγωνιστεί.[6]

Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, στην «Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου», οι Αργεάδες κατάγονταν αρχικά από τους Τημενίδες του Άργους, οι οποίοι εκδίωξαν με τη δύναμη των όπλων τους Πιερίδες από την Πιερία, κατέκτησαν στην Παιονία μια στενή λωρίδα γης κοντά στον Αξιό ποταμό, που εκτεινόταν από την Αρχαία Πέλλα μέχρι τη θάλασσα και πρόσθεσαν τη Μυγδονία, την Εορδαία και την Αλμωπία στις περιοχές τους, αποβάλλοντας τους Ηδωνούς, Εορδούς και τους Αλμωπείς αντίστοιχα.[7]

Μονάρχες

  • Κάρανος (808-778 π.Χ.)
  • Κοίνος (778-750 π.Χ.)
  • Τυρίμμας (750-700 π.Χ.)
  • Περδίκκας Α' (700-678 π.Χ.)
  • Αργαίος Α' (678-640 π.Χ.)
  • Φίλιππος Α' (640-602 π.Χ.)
  • Αεροπός Α' (602-576 π.Χ.)
  • Αλκέτας Α' (576-547 π.Χ.)
  • Αμύντας Α' (547-498 π.Χ.)
  • Αλέξανδρος Α' (498-454 π.Χ.)
  • Περδίκκας Β' (454-413 π.Χ.)
  • Αρχέλαος Α' (413-399 π.Χ.)
  • Ορέστης και Αέροπος Β' (399-396 π.Χ.)
  • Αρχέλαος Β' (396-393 π.Χ.)
  • Αμύντας Β' (393 π.Χ.)
  • Παυσανίας (393 π.Χ.)
  • Αμύντας Γ' (393 π.Χ.)
  • Αργαίος Β' (393-392 π.Χ.)
  • Αμύντας Γ' (αποκαταστάθηκε) (392-370 π.Χ.)
  • Αλέξανδρος Β' (370-368 π.Χ.)
  • Πτολεμαίος Α' (368-365 π.Χ.)
  • Περδίκκας Γ' (365-359 π.Χ.)
  • Αμύντας Δ' (359-356 π.Χ.)
  • Φίλιππος Β' (359-336 π.Χ.)
  • Αλέξανδρος Γ' (ο μέγας) (336-323 π.Χ.)
    • Αντίπατρος, Αντιβασιλέας της Μακεδονίας (334-323 π.Χ.)
  • Φίλιππος Γ' Αρριδαίος (323-317 π.Χ.), Βασιλέας Κατά Τίτλον Μόνο
  • Αλέξανδρος Δ' (323-310 π.Χ.), Βασιλέας Κατά Τίτλον Μόνο
    • Περδίκκας, Αντιβασιλέας της Μακεδονίας (323-321 π.Χ.)
    • Αντίπατρος, Αντιβασιλέας της Μακεδονίας (321-319 π.Χ.)
    • Πολυπέρχων, Αντιβασιλέας της Μακεδονίας (319-317 π.Χ.)
    • Κάσσανδρος, Αντιβασιλέας της Μακεδονίας (317-306 π.Χ.)


© 2018-2024 AS HURON Stavrou Georgiou 4, 601 32, Katerini Copyright © 2024 Ηuron Βoxing Club ltd. All rights reserved. Το σύνολο του περιεχομένου Huronboxing αποτελούν ιδιοκτησία και διατίθενται στους επισκέπτες του κόμβου αυστηρά για προσωπική χρήση.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε